Friendy | Berättelsen om Friendy
Sex unika dockor med olika känslouttryck; glad, arg, rädd, ledsen, sur och lugn. Låt Friendy flytta in och hjälpa barn att sätta ord på känslorna, utveckla empatisk förmåga, impulskontroll och konflikthantering.
Barn,känslor,trygga sammanhang,stress,hantera konflikter,motgångar,konstruktiv,lugn,må bra,känslostyrda barn,inre upplevelser, empatisk förmåga,impulskontroll,konflikthantering.
16701
page-template-default,page,page-id-16701,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Som barn hade jag sju låtsaskompisar. När jag skulle ut och leka fick jag mamma att klä på dem och när det var lunch skulle alla ha varsin tallrik. Stackars mamma. Särskilt vintertid vid snö och kyla då alla skulle ha vantar och vinterkängor. Det måste ha sett roligt ut i hallen när hon skulle klä alla sju.

Som historien ovan visar hade jag engagerade föräldrar som gjorde sitt yttersta för att ge sina barn en bra uppväxt. Trots det saknades en viktig pusselbit. Jag växte upp utan de verktyg jag hade behövt för att utveckla den emotionella kompetensen. Det var först i trettiofemårsåldern, då jag drabbades av en utmattningsdepression, som jag hittade verktyg för att börja förstå och handskas konstruktivt med mina känslor.

I samband med det öppnades mina ögon för känslornas värld. Därefter dröjde det inte länge förrän jag fick idén om dockor med olika känslouttryck och jag började bygga Friendykonceptet. Målet var att lära barn att alla känslor är okej, men också att barn och vuxna ska lära sig att styra sig själva med hjälp av känslorna, snarare än att låta känslorna sitta vid ratten.

Det är inte alltid så lätt med känslor, inte minst då de inte alltid är lika påtagliga som tankar. Men de kommer med viktig information från oss själva, till oss själva om oss själva. Om vi får lära oss hur känslorna fungerar kan vi välja att låta dem ge oss vägledning i livet.

Men även om känslorna ger oss värdefull information ska vi inte alltid låta dem styra oss. Istället kan vi behöva kliva utanför oss själva för att skapa nya perspektiv. Inte minst för att försöka förstå andra. Att förstå sig själv är första steget mot att förstå andra.

Livet bjuder på både med- och motgång, för stora såväl som små. En väl utvecklad känslomässig kompetens gör det både enklare och roligare att leva. För att utveckla emotionell kompetens måste vi möta motstånd och lära av det. Tillsammans med bra förebilder som står pall när vi gråter, är rädda, oroliga eller blir arg. Vuxna som kan ge oss bekräftelse och ett språk för känslorna.

Under barndomen får de flesta barn lära sig viktiga saker som trafikregler och alfabetet. De får lär sig att duka bordet och att plocka undan sina leksaker. Men långt ifrån alla får hjälp med att knäcka koden för att kunna använda sina känslor på ett ändamålsenligt sätt. Därför finns Friendy: Ett verktyg för att bygga goda relationer både med sig själv och andra. Ett redskap som hjälper både barn och vuxna att bli vän med sina känslor.

-Men, om du hade sju låtsaskompisar, hur kommer det sig att det bara finns sex Friendydockor? frågade en vän för några år sedan när jag berättade om mina låtsaskompisar. Jag hade inte själv gjort den kopplingen men kom på att  det nog egentligen finns en sjunde docka, den med skam. Men eftersom skam är en så jobbig känsla har den dragit sig undan vill inte visa sig. Det och mycket annat hjälper vi dig gärna att prata med barn om!