Friendy’s story

Som barn hade jag sju låtsaskompisar som min mamma fick klä när jag skulle ut och leka och duka för till lunch. Vilken tapper mamma, eller hur? Särskilt vintertid då alla sju skulle ha vantar, mössor och kängor. Kanske var det redan här som Friendy's story började?

Mina föräldrar gjorde sitt yttersta för att ge mig en bra uppväxt. Det blev den också. Men en pusselbit saknades. Jag lärde mig aldrig att handskas med känslor särskilt väl. Först när jag väntade mitt andra barn och drabbades av en utmattningsdepression hittade jag verktygen som lärde mig att handskas mer konstruktivt med känslorna.

INGET ONT SOM INTE HAR NÅGOT GOTT MED SIG

Men, inget ont som inte har något gott med sig som mamma brukar säga! Efter utmattningsdepressionen utbildade jag mig till mental tränare. Som ett resultat av det fick jag idén om dockor med olika känslouttryck. Med ens stod klart för mig vad jag ville ägna mig åt, nämligen att förebygga stress och psykisk ohälsa hos barn och unga!

Sagt och gjort, känslodockan Friendy har nu närmare tjugo år på nacken. Dockorna används i Sverige, Norge och Finland. Men Friendy har också letat sig till länder som Tyskland, Japan, USA, Kenya och Sydafrika. 

VIKTIGT MÅL MED FRIENDY

Ett viktigt mål med Friendy är att lära barn om känslor så att de kan vägleda dem i livet istället för att styras av känslorna. Att kunna sätta ord på känslor och reglera impulser är något av det absolut viktigaste för att förebygga stress och psykisk ohälsa. Det är alla forskare överens om.

Det är inte alltid så lätt det här med känslor. Men de kommer med viktig information från oss själva, till oss själva, om oss själva. Och till andra. Tricket är att lära sig vilka känslor vi ska agera på och vilka vi gör bäst i att bara acceptera, för att sedan släppa taget om. Barn som har tillgång till vuxna som står ut med att de ibland är rädda, ledsna eller arga blir bättre rustade att klara livets berg- och dalbana.

I vår kultur anser de flesta av oss att det är viktigt att barn får lära sig saker som trafikregler och alfabetet, att de lär sig att plocka undan leksakerna efter sig och att de är snälla mot andra. Men långt ifrån alla barn får hjälp med att knäcka koden till att förstå och använda sina känslor på ett bra sätt. Därför finns Friendy: En vän som hjälper till med att bygga goda relationer både med sig själv och andra.

känslan skam

För några år sedan frågade en vän varför jag bara hade sex känslodockor och inte sju, som när jag var barn? ”Det finns egentligen en sjunde docka, den med känslan skam. Men skam är en så jobbig känsla att den inte vill visa sig.”

Vi skrattade gott men konstaterade också att det där med skam är rätt knepigt. Skam är en av våra mest outhärdliga känslor. De flesta av oss vill inte kännas vid vår skam, än mindre prata om den. Dessutom är det väldigt lätt att väcka skam hos barn.

För några år sedan frågade en vän varför jag bara hade sex känslodockor och inte sju, som när jag var barn? ”Det finns egentligen en sjunde docka, den med känslan skam. Men skam är en så jobbig känsla att den inte vill visa sig.” 

Vi skrattade gott men konstaterade också att det där med skam är rätt knepigt. Skam är en av våra mest outhärdliga känslor. De flesta av oss vill inte kännas vid vår skam, än mindre prata om den. Dessutom är det väldigt lätt att väcka skam hos barn.

vi hjälper dig gärna att förstå och prata med barn

Här på FRIENDY & Co. hjälper vi dig gärna att förstå och prata med barn om alla slags känslor eftersom vi vet hur viktigt det är. Dessutom tycker de allra flesta barn att det är både spännande och roligt!

Tänk gärna på Friendy som en karaktär, alltså inte som Snövits sju vänner som alla har sin karaktär baserad på olika känslor. Tvärtom, Friendy ses bäst som en individ som inom sig rymmer alla slags känslor. Precis som du och jag. Och våra barn.