KÄNSLOR och barn

Känslor och barn är, om man vill spetsa till det, synonymer. Där det finns barn, finns det också känslor. Här hittar du artiklarna som hjälper dig att vara den förälder (eller annan viktig vuxen) som du vill vara. Texterna är baserade på hjärnforskning och psykologi men också egna och andras erfarenheter. Artiklarna hittar du en bit ned på sidan men först en... 

LITEN KÄNSLOSKOLA

KÄNSLODOCKAN FRIENDY FINNS ENDAST HOS OSS, SPRIDD ÖVER HELA SVERIGE OCH I FLERA LÄNDER.

  • GLÄDJE/INTRESSE - Kittet i våra relationer och signalen som visar på det som vi vill och kanske behöver ha mer av
  • ILSKA/FRUSTRATION - Ett försvar och en kraft som rätt använd kan ta oss bort från det vi inte vill, sånt som inte är bra för oss
  • RÄDSLA/ORO - Hjälper oss att undvika faror och hot men kan också bli begränsande, exempelvis om vi inte kan göra skillnad på rädsla och oro
  • LEDSENHET/SORG - En signal om förlust som visar på det som är värdefullt i våra liv och som kan bidra till reflektion och eftertanke
  • SUR/GRINIGHET - Ett tillstånd som skvallrar om otillfredsställda behov, eller när något är svårt att förstå eller möta 
  • LUGN/HARMONI - Återhämtning och livsviktigt vila från de starka känslorna och intrycken. Lugnet är kanske vår tids största bristvara?

Listan ovan är inte komplett, det finns förstås fler känslor. Forskare, psykologer och filosofer har genom tiderna försökt beskriva känslorna och deras funktion. Men vad är egentligen en känsla? Här på FRIENDY & Co. har vi sedan länge definierat känslor som information - till mig , från mig, om mig själv. Och till andra!

DET TAR TID ATT LÄRA SIG FÖRSTÅ KÄNSLOR

Känslor kommer och går. Hur utmanande de än kan upplevas så är de "bara känslor". Det innebär att känslorna inte nödvändigtvis sitter inne med sanningen om hur någon eller något verkligen är, bara att det är hjärnans bästa gissning i stunden. Och snabbt går det! Genom att acceptera och sätta ord på känslorna klingar de av och vi får tillgång till hela hjärnan och kan därmed tänka bättre. För barn tar det tid att lära sig förstå känslor och föräldrarollen är därför extra viktigt när det kommer till känsloregleringen. All emotionell och social utveckling sker i samspel, primärt med föräldrarna.

Du är den mest betydelsefulla människan i ditt barns liv, inte minst för att lära sig handskas med känslor på ett konstruktivt sätt. Barn som får sina känslor bekräftade med respekt och lyhördhet lär sig att kunna leda sig själv med hjälp av sina känslor istället för att agera känslostyrt.

Är du intresserad av känslodockan Friendy? Klicka här!

artiklar

Alla artiklar kan läsas fristående utifrån det tema som lockar dig mest. Allra störst behållning får du kanske ändå genom att läsa artiklarna i den ordning de presenteras. Tipsa gärna andra och tveka inte att höra av dig till oss med dina frågor! 

ALLA känslor FÅR flytta in

Säkert känner du igen det där med att vi utvecklas och kan gå stärkta ur motgång. Men när det kommer till våra barn verkar vi ha svårt att stå ut med tanken. Med den här artikelserien sätter vi fokus på barns känsloliv. Utgångspunkten är att alla barn ska veta att de har rätt till alla sina känslor. För det aldrig är fel på känslorna. Men barn behöver lära sig använda dem rätt. Men också att utveckla förmågan att sätt ord på och modet att uttrycka känslorna. Det gör ditt barn bättre rustad för...

Läs hela artikeln HÄR!

lägga sig själv åt sidan

När vi befinner oss i konflikt med någon annan person är det vanligen svårt att kliva utanför sig själv och se situationen ur den andres perspektiv. Det betyder inte att vi inte har empatisk förmåga, bara att den tillfälligt är satt ur spel. I konfliktsituationer befinner vi oss i hotsystemet vilket påverkar förmågan att kommunicera. Ofta till det sämre...





Läs hela artikeln HÄR!

inte överföra stress på barn

Vi är många som upplever oss leva i en stressad och pressad tid. Vi arbetar mycket och har ofta höga krav på oss själva. Det är lätt att dras med i karusellen när det gäller arbete, familj, vänner, träning, utseende, kläder, hälsa, hem, resor och aktiviteter. Kanske har du tänkt tanken att du vill hoppa av den här karusellen? Då är du inte ensam. Lika lite som du är ensam om att ändå ta dig till jobbet på måndag morgon med huvudvärk, mobilen i handen och fladdrande tankar. 

Läs hela artikeln HÄR!

SMART WEBBKURS

FÖR FÖRÄLDRAR!

Mer lugn och mindre stress i familjen.

Konkret kurs när barnets känslor stormar.

Ledsen i ögat, ledsen i hjärtat

Vi vill ofta veta varför våra barn är ledsna och många av oss har svårt att stå ut med att barnen känner så. Ibland fokuserar vi kanske mer på orsaken till gråten snarare än att bekräfta känslan och finnas för dem. Eller så tror vi oss veta varför barnen är ledsna och utgår helt sonika från det vilket i värsta fall kan leda till att de känner sig överkörda.

Ingen har sagt att det här med att möta andras känslor är lätt, men det finns vägar att gå som gör det bättre. Här ska det handla om att möta det som är ledset utan att ...
Läs hela artikeln HÄR!

SUR - UNDERBARA KÄNSLOR

Armarna i kors och trotsig blick. Vill inte, kan inte. Vägrar! 

Vi kan onekligen möta stort motstånd i en liten kropp. Men vad finns bakom det vi uppfattar som trots, motstånd och tjurighet? Här ska vi utforska tillståndet sur och hur vi kan möta den som är sur. Men först backar vi bandet för att definiera skillnaden mellan känslor och tillstånd. Jag brukar definiera känslor som information till mig själv, från mig själv, om mig själv. Men de är också information till andra.

Läs hela artiklen HÄR!

LEK ÄR LIV

Ju äldre jag blir, desto viktigare inser jag att leken är. Dels i mitt eget liv, dels hur vilken viktig roll leken och magin spelar i människans liv. Många tror kanske att lek är något som barn ägnar sig åt. Men då har man missat något. Vuxna har alltid lekt, i alla tider, men det har inte alltid kallats för lek. Idag kallas det för konst eller kultur. Men vad annat än lek är det vi bevittnar och tar del av när vi går på teater eller när vi ser en film? Och är det inte genom lekens och magins portar en konstnär behöver kliva för att skapa något på sin duk, eller musikern för att tonerna ska få ljud?

Läs hela artiklen HÄR!

Så möter du rädsla och oro

I två års tid har hela världen pratat Corona och Covid. Nu pratar vi krig i Europa. Idag invaderade Ryssland Ukraina vilket syns och hörs i alla slags media. Det innebär att barn ofrivilligt får ta del av skrämmande bilder, ord och röster. De yngsta förstår inte vad det rör sig om medan de lite äldre kan bli rejält oroliga.  Men även de yngsta barnen uppfattar oro och känner av beteendeförändringar hos sina viktiga människor. Vi behöver därför prata med våra barn och ta reda på ...
Läs hela artikeln HÄR!

DET ÄR MODIGT ATT VARA RÄDD

Mörker, spindlar, ormar, höga höjder, stora folksamlingar, främlingar, flygresor, vassa knivar, myror och dunkla skuggor. Säkert har ditt barn någon gång känt rädsla. Jag brukar tänka att det krävs mod för att vara rädd, det är en energikrävande känsla som samtidigt inte har särskilt hög status, socialt sett. Men att möta rädsla är modigt.

Rädsla är något naturligt och en del av livet. Här får du tips för hur du hjälper barn att handskas med rädsla, oro och att stärka sitt mod.
Läs hela artikeln HÄR!

från självkritik till medkänsla

Forskning visar att samma områden i hjärnan som aktiveras vid hot och fara också aktiveras vid självkritik. Det innebär att vi blir stressade av våra självkritiska tankar. Därför kan det finnas anledning att se över sin inre dialog och, inte minst, att försöka hjälpa våra barn så att de inte blir mer självkritiska än nödvändigt.

Det som framför allt har hjälpt mig, och många andra, att få bukt med de självkritiska tankemönstren är självmedkänsla.
Läs hela artikeln HÄR!

SMART WEBBKURS

FÖR FÖRÄLDRAR!

Mer lugn och mindre stress i familjen.

Konkret kurs när barnets känslor stormar.

Lämna och hämta = Kaos?

Har ditt barn nyligen börjat i förskolan eller återvänt efter ledigheten? Kanske förbereder ni er för starten lite längre fram?

Ofta fungerar det bra i början men sen är det inte ovanligt att det uppstår problem. Gråt när du ska lämna ditt barn på morgonen, protester, kaos eller total ignorering av dig när du kommer för att hämta. Här får du tips av två erfarna förskollärare om hur du skapar största möjliga trygghet för ditt barn vid lämningen och hämtningen.
Läs hela artikeln HÄR!

Arga barn

Min son var bara fyra år när han en dag stegade in i köket, röd i ansiktet med upprörd min:

-Anton, vad har hänt, du ser så arg ut, vill du berätta?                                                -Jag är inte arg...jag är..frustrerad!

Så drog han en lättnadens suck. Det var som att frustrationen släppte så fort han satte ord på sin upplevelse. Sen berättade han för mig vad det handlade om. Exakt vad det var minns jag inte men däremot minns jag hur imponerad jag blev av hans sätt att uttrycka känslorna.
Läs hela artikeln HÄR!

Läs mer om känslor och barn här:

Känslor och barn ur ett barnrättsperspektiv

www.bris.se

Alla har känslor, alla har varit barn. Känslosmart erbjuder verktyg för både stora och små.

www.kanslosmart.se

Sorg är kanske den av alla känslor som vi allra mest försöker skona våra barn från. Susanne Nilsson berättar hur du istället kan göra.

www.spirio.se