JAG ÄR HÄR

Jag är här - den första barnboken med Friendy! 

alla behöver en vän

Alla behöver en vän. Särskilt när födelsedagen inte blir som Tuva hade hoppats och allt känns upp och ned. När mamma bara pratar i mobilen och bästa kompisen retas. Till råga på allt får inte Tuva det som hon önskar sig mest av allt i hela världen – en superhjälte. Eller?

superhjältedockan?

När Tuva vaknar på sin födelsedag och smyger ut i köket hittar hon ett paket. Visst måste det vara superhjältedockan som hon har pekat ut för mamma i leksaksaffären? Tuva leker superhjälte en stund innan hon rusar tillbaka till sängen för att låtsas sova när mamma vaknar. Vad Tuva inte vet är att mamma har missförstått och köpt en helt annan docka … 

UTBILDNINGAR

Våra utbildningar gör att fler kan knäcka koden till känslornas inverkan i våra liv. Som att lära sig hur de påverkar stress,  relationer och inlärning. Även om vårt främsta fokus är barns utveckling, väver vi alltid in de vuxna. Vad behöver vi veta för att stötta barns utveckling så att de bättre står emot stress och kan utveckla trygga relationer?

Nedan presenteras våra öppna utbildningar men vi genomför också anpassade upplägg. Kontakta oss gärna för ett förutsättningslöst samtal.

Har du barn? Missa inte våra webbkurser Känslosmart för föräldrar! KLICKA HÄR! Självmedkänsla för föräldrar (och barn!) KLICKA HÄR!

Är du intresserad av att utvecklas personligen, leda andra, på jobbet eller i andra sammanhang? Då rekommenderar vi utbildningen Känslosmart ledarskap!

”Imagine all the people
Living life in peace

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one”

Ur Imagine av John Lennon

BESVIKELSE ÄR BARA BÖRJAN

Tuvas besvikelse när hon öppnar paketet är bara början, det blir en dag med många motstridiga känslor. Men hon är inte ensam. Dockan som mamma har köpt visar sig vara en vän att lita på när känslorna svallar. Tuva inser att dockan Friendy är en superHJÄLPTE. Hon börjar förstå att känslorna kan vara superkrafter. I alla fall om man vet hur de ska användas. Och det verkar Friendy vara bra på!

Utan pekpinnar och med mycket värme visar Friendy Tuva hur hon kan göra när känslorna tar över. Inte undra på att de blir så goda vänner! 

Efter berättelsen vänder sig Friendy direkt till läsaren och erbjuder både vänskap och tips för att bättre förstå och prata om känslor.

STORYN BAKOM STORYN

Inspirationen till ”Jag är här” kommer från en fyraåring som sa till sin pedagog i förskolan att känslodockan Friendy är en superhjälte. När förskolläraren Maria frågade varför svarade fyraåringen att det var för att Friendys superkrafter är känslorna.

- När Maria berätta det här för mig föddes idén till ”Jag är här”. Jag har länge velat skriva barnböcker och minns när min son var liten, hur stort det där med superkrafter och superhjältar var för honom. Det gick inte att inte skriva den här boken, berättar bokens författare Maria-Pia Gottberg. 

Utmaningen var att hitta rätt illustratör. Det tog tid men när Lisa Lanning dök upp föll alla bitar på plats och ett inspirerande och lustfyllt arbete kunde inledas. 

- Min förhoppning är att barnen ska inse att alla känslor är viktiga, att de är värda att lyssnas på, men inte låta sig styras blint av. Jag tänker att Friendy är känslan vi upplever inom oss, som har materialiserats för att gör det lättare att bli vän med sina känslor.

SÅ SÄGER EN AV VÅRA TESTLÄSARE

LENITA WILKENSON, PROJEKTLEDARE STIFTELSEN FRIENDS

”Storyn är så bra. Den gav mig insikten att mitt barn på bara en dag, en vanlig vardag, går igenom så himla många olika känslor och situationer som jag med största sannolikhet missar för att jag är upptagen med mitt vuxenperspektiv. Sån bra påminnelse till alla föräldrar!”

LISA LANNING

Illustratören Lisa Lanning har gjort bilder så länge hon kan minnas. Utöver barnböcker har hon också gjort faktaböcker, kokböcker och läromedel. Men hon gör även webbillustrationer och olika trycksaker. För Lisa var det en självklarhet att inte bara illustrera utan att också formge ”Jag är här” eftersom hon alltid ser till helheten i sina projekt.

varför ville du göra den här boken?

-Jag blev inspirerad av Maria-Pias manus. Jag tycker att det är spännande att illustrera viktiga ämnen så som känslor hos barn, och vad som händer i relationer barn emellan och mellan barn och vuxna.  

vad var svårast och roligast med bilderna?

-Roligast och mest utmanande var att fånga de olika känslolägena hos Tuva och Friendy och gestalta kontakten som uppstod dem emellan.

maria-pia gottberg

Maria-Pia Gottberg har skrivit flera böcker och är en omtyckt föreläsare. Allt hon gör handlar om känslor och relationer. Som initiativtagare till känslodockan Friendy har hon blivit utpekad som en av en av Europas mest intressanta sociala innovatörer. 

varför ville du skriva boken?

För att litteraturen är en sådan fantastisk dörröppnare till vårt inre. Med dess hjälp kan vi möta oss själva. Och för den som har svårt att prata om sig själv kan det vara lättare att prata om Tuva och Friendy. 

vad vill du ska hända med boken?

Barn känner sig lätt övergivna och oviktiga när vi vuxna stressar, är upptagna med mobilen, jobbet och annat ”vuxligt”. Jag hoppas att boken ska bidra till att barn och vuxna läser tillsammans och pratar om känslor. Barn vill prata om och lära sig förstå sig själva och jag tror att Tuva och Friendy kan fungera som dörröppnare för det.

SÅ HÄR TYCKER VÅR TESTPANEL SOM HAR LÄST BOKEN MED BARN

"Barnen kommer att tycka om Tuva! Hon är modig, lite busig. De kommer känna igen sig i berättelsen. Känslor som ibland svämmar över och en mamma som inte riktigt har tid... Det gör ont i mitt hjärta att mobilen är viktigare än Tuva, men så här ser det ju ut för många barn! 

Jag älskar meningen ”Om du vill kan vi vara vänner” som Friendy säger när Friendy har presenterat sig med sitt namn. En önskan om samförstånd! Jag tycker det är underbart att du inte räds för att använda ”svåra” ord som t ex personifierad. Ger vi bara barnen möjlighet till att förstå dem gillar de att leka med nya ord! Här är det upp till oss vuxna att förklara och använda oss av ordet! 

 En underbar berättelse med fantastiska illustrationer! Jag tycker om att det är en tjej som är modig, glad, ledsen, arg och faktiskt även lite sur. Jag tycker om familjekonstellationerna och att Tuva möter olika människor i olika sammanhang!" /Katarina Sköld, förskollärare, dagbarnvårdare i Kumla som också driver @ninasbokhylla på Instagram.

"Illustrationerna känns jättemysiga. Lugna och välbalanserade i färgerna, men också detaljerade och det finns mycket att prata om i bilderna. Mina barn tyckte mycket om boken. Alla satt kvar och lyssnade igenom hela trots att de var lite trötta och ofokuserade efter en dag på förskolan. 3-åringen som egentligen är lite under målgruppsåldern tyckte bäst om sidan där Tuva klättrade i träd. Där ville han titta länge och var väldigt intresserad. Han ville läsa boken igen direkt efteråt och tyckte då att vi skulle börja där, när hon var rädd. Det fångade honom verkligen och han relaterade till känslan med stor inlevelse. Jag hoppas att du skriver fler barnböcker framöver!" /Magdalena Bergman, förälder och förskollärare, Eskilstuna

"En väldigt fin och “varm” barnbok som tar upp många vardagliga och igenkännande situationer och känslor. Samtliga barn lyssnade intresserat i princip hela boken. Känns som det var lagom mycket text per sida för att de skulle orka hålla fokus. Flera av barnen hajar till och blir extra intresserade när “dumma-citaten” kommer upp. När dessa uttryck och starka känslor kommer gör det även lättare för mig som läsare att få dynamik i berättelsen." /Linnea Alvarmo, förskollärare, dagbarnvårdare, förälder, Öland

"Alla sex barnen gav tummen upp för berättelsen och läsningen. En bra läsamedbok. Jag tror mig se att det blir goda samtal med barnen och boken." /Britt-Marie Stegeryd, förskollärare och volontär på Berättarministeriet, Stockholm

"Jag frågade barnen som sa 10 av 10. Några barn med koncentrationssvårigheter tyckte dock den var lite lång men de lyssnade hela tiden. Jag frågade om några ord som ”halvt öra” och de visste inte men har nu lärt sig. Jag upplevde att barnen verkligen lyssnade på boken och det var väldigt tyst genom hela boken." /Ulrika Starck, förskollärare Gotland

"Underbar bok! Storyn är trovärdig, den varken förminskar eller är stereotypisk i känslouttrycken." /Suvi Anderstam, förskollärare Österåker

"Jag TOKÄLSKAR boken! "Ett halvt öra" tyckte vi var kul. Barn kan vara väldigt bokstavliga och vi pratade länge om vad ett halvt öra kan betyda. Bilderna är helt magiska!" /Sarah Redin, förskollärare Falun