Friendy’s story

Egentligen tror jag att Friendy's story startade redan när jag som barn hade sju låtsaskompisar som min mamma fick klä när jag skulle ut och leka och duka lunch till. Vilken tapper mamma, eller hur? Särskilt vintertid då alla sju skulle ha vantar, mössor och kängor.

Mina föräldrar gjorde sitt yttersta för att ge mig en bra uppväxt. Det blev den också vilket jag är väldigt tacksam för. Men en pusselbit saknades. Jag lärde mig aldrig att handskas med känslor särskilt väl. Det var först när jag väntade mitt andra barn och drabbades av en utmattningsdepression som jag hittade verktyg för att börja förstå och handskas konstruktivt med mina känslor. 

hjälpa barnen bli vän med sina känslor

Men inget ont som inte har något gott med sig som mamma brukade säga: Efter utmattningsdepressionen utbildade jag mig till mental tränare och fick upp ögonen för känslornas betydelse i våra liv. Då fick jag också idén om dockor med olika känslouttryck. Med ens stod klart vad jag ville ägna resten av mitt liv åt, nämligen att förebygga stress och psykisk ohälsa hos barn och unga!

Sagt och gjort, känslodockan Friendy har nu mer än femton år på nacken och finns på ett stort antal förskolor, skolor och andra verksamheter i Sverige, Norge och Finland. Ja, ända till Tyskland, Japan, USA, Kenya och Sydafrika har Friendy letat sig fram. Allt fler barnfamiljer låter också Friendy flytta in för att hjälpa barnen bli vän med sina känslor.

kommer med viktig information

Det är inte alltid så lätt det här med känslor. Men de kommer med viktig information från oss själva, till oss själva, om oss själva. Och till andra. Tricket är att lära sig vilka känslor vi ska agera på och vilka som är bättre att bara acceptera, för att sedan släppa taget om. 

Om vi får lära oss hur känslorna fungerar kan vi låta dem vägleda oss i livet istället för att låta oss styras av dem. 

Livet bjuder på både med- och motgång, för stora såväl som små. Barn som har tillgång till goda förebilder som står pall när de är rädda, ledsna eller arga blir bättre rustade att klara livets berg- och dalbana. Att sätta ord på känslor och kunna reglera impulser är oerhört viktigt för att förebygga stress och psykisk ohälsa. Det verkar alla forskare vara överens om. Jag tycker därför att det borde göras ett tillägg i Barnkonventionen: ”Alla barns rätt till kunskap och redskap för att handskas med känslor, stress och relationer.”

Tyvärr är det långt ifrån alla barn som får hjälp med att knäcka koden till att förstå och använda sina känslor på ett bra sätt. Därför finns Friendy: Ett verktyg för att bygga goda relationer både med sig själv och andra. Ett redskap som hjälper både barn och vuxna att bli vän med sina känslor.

känslan som inte syns

För några år sedan när jag berättade om de sju låtsaskompisarna för en vän frågade hon varför jag bara hade sex känslodockor och inte sju, som när jag var barn? Jag skrattade och sa: ”Det finns egentligen en sjunde docka, den med känslan skam. Men skam är en så jobbig känsla att den inte vill visa sig.”

Du vet kanske redan hur lätt det är att väcka skam hos barn? Skam är ofta känslan som inte syns. De flesta av oss vill inte kännas vid och än mindre prata om den. Vill du lära dig mer om skam vill jag tips om en artikel som du hittar hos föreningen MIND.

”Men, om du hade sju låtsas kompisar, hur kommer det sig att det bara finns sex Friendydockor?
Det undrade en vän till Maria-Pia för några år sedan. 

”Egentligen finns det en sjunde docka, den med känslan skam. Men eftersom skam är en så jobbig känsla har den dragit sig undan och vill inte visa sig.”

Friendy hjälper gärna till med att förstå och prata om alla slags känslor med barn - och vuxna! Det är både spännande och ofta väldigt roligt!

Kom bara ihåg att Friendy inte är som Snövits sju vänner, som alla har sin karaktärer baserade på olika känslor. Se hellre Friendy som en individ som inom sig rymmer alla slags känslor. Precis som du och jag. Och våra barn.

/Maria-Pia Gottberg, VD och grundare