Friendy’s story

Som barn hade Maria-Pia sju låtsaskompisar som hennes mamma fick klä när hon skulle ut och leka och duka för lunch till. Vilken tapper mamma, eller hur? Särskilt vintertid vid snö och kyla då alla skulle ha vantar och vinterkängor. 

Som historien visar hade Maria-Pia engagerade föräldrar som gjorde sitt yttersta för att ge sina barn en bra uppväxt. ”Men trots det saknades en viktig pusselbit. Jag fick inte med mig den emotionella kompetensen. Det var först i trettiofemårsåldern, då jag drabbades av en utmattningsdepression, som jag hittade verktyg för att börja förstå och handskas konstruktivt med mina känslor”,berättar Maria-Pia.

Men inget ont som inte har något gott med sig som Maria-Pias mamma brukade säga: I samband med utmattningsdepressionen utbildade hon sig till mental tränare och fick då upp ögonen för känslornas betydelse i våra liv. Därefter dröjde det inte länge förrän idén om dockor med olika känslouttryck dök upp som en inre vision för hur hon kunde bidra till att förebygga det hon själv drabbats av hos barn och unga. Sedan dess har hon utvecklat Friendykonceptet som finns på ett stort antal förskolor och skolor i Sverige, Norge och Finland, ja ända borta till Japan, USA, Kenya och Sydafrika har Friendy letat sig fram. 

Det är inte alltid så lätt med känslor, inte minst då de inte alltid är lika påtagliga som tankar. Men de kommer med viktig information från oss själva, till oss själva om oss själva. Och till andra. Om vi får lära oss hur känslorna fungerar kan vi välja att låta dem ge oss vägledning i livet istället för att styras av dem. Maria-Pia brukar säga att det borde göras ett tillägg i Barnkonvention om ”alla barns rätt till kunskap och redskap för att handskas med känslor, relationer och stress”.

Livet bjuder på både med- och motgång, för stora såväl som små. Om vi när vi växer upp har tillgång till bra förebilder som står pall när vi gråter, är rädda, oroliga eller blir arg blir det lättare för oss att sedan själva möta livets berg- och dalbana av känslor. 

I vår kultur anser de flesta av oss att det är viktigt att barn får lära sig saker som trafikregler och alfabetet, att de lär sig att plocka undan leksakerna efter sig och att vara snäll mot andra. Men långt ifrån alla får hjälp med att knäcka koden för att kunna använda sina känslor på ett ändamålsenligt sätt. Därför finns Friendy: Ett verktyg för att bygga goda relationer både med sig själv och andra. Ett redskap som hjälper både barn och vuxna att bli vän med sina känslor.

”Men, om du hade sju låtsas kompisar, hur kommer det sig att det bara finns sex Friendydockor?
Det undrade en vän till Maria-Pia för några år sedan. 

”Egentligen finns det en sjunde docka, den med känslan skam. Men eftersom skam är en så jobbig känsla har den dragit sig undan och vill inte visa sig.”

”Men, om du hade sju låtsas kompisar, hur kommer det sig att det bara finns sex Friendydockor?
Det undrade en vän till Maria-Pia för några år sedan. 

”Egentligen finns det en sjunde docka, den med känslan skam. Men eftersom skam är en så jobbig känsla har den dragit sig undan och vill inte visa sig.”

Det och mycket annat hjälper vi dig gärna att förstå mer om och att prata med barn om!

Men Friendy är inte som Snövits sju små vänner som alla har sin karaktär baserad på olika känslor. Nej, Friendy ses bäst som en individ som inom sig rymmer alla slags känslor. Precis som du och jag. Och våra barn.