förväntningarnas högtid

Julklappar

December är förväntningarnas högtid. Med hjälp av adventsljus och kalendrar tar vi oss steg för steg mot den stora dagen den 24 december. Julafton, dagen då allt ska stämma och måste bli bra. För att inte säga perfekt.

Julen dominerar december och gör oss till små monster av uppskruvade förväntningar om vi inte lyckas balansera det hela. Du kanske inte alls känner igen dig? Om inte vill du kanske ändå ha lite koll på resten av familjens förväntningar?

DE EGNA FÖRVÄNTNINGARNA

Steg ett är ändå att se över de egna förväntningarna. Vad är egentligen viktigast under julen? Att själva julafton blir perfekt? Alltså dagen då vi ska hinna med en mysig långfrukost, promenad med familjen/släkten/vännerna, slå in de sista klapparna, duka fram sill, lax, ägg, jansson, skinka, köttbullar, rödbetssallad, potatis, tre sorters senap, en massa andra tillbehör, se Kalle Anka och diverse andra TV-program, vinka in tomten, dricka glögg och äta pepparkakor, tveksamt närma sig chokladkartongen för att sen toppa kvällen med ostbricka och öppna alla paket samtidigt som vi ska umgås, slappna av och ha trevligt. För att inte nämna vilket jobb det är med att ta fram och duka av all denna mat som aldrig ryms i kylskåpet. Och hinna stryka julduken samt välja kläder som man kan äta så mycket i utan att knapparna ryker. Puh …

jag släppte taget om julafton

Min julångest försvann när jag släppte taget om julafton för att i stället ta sikte på juldagen. Jag ser numera mest fram emot lugnet efter stormen.  Under juldagen brukar jag ligga på soffan och kolla på film, utan tider att passa. Jag upplever också alla andra som mer avslappnade vilket smittar av sig. En lyckad julafton ser jag mer som en bonus. Ända sedan jag ändrade mitt mind set och fokuserar mer på juldagen har jularna bara blivit bättre och bättre. 

BARNENS FÖRVÄNTNINGAR

Men barnens förväntningar? Givetvis beror det på deras ålder. Är du själv förtjust i julen kommer du sannolikt att vilja att dina barn ska få en magisk jul med allt vad det innebär. Så tänk igenom hur du tidigare har preppat familjen inför julen. Är det med små klappar under hela december, julstök i köket varje advent och granar och tomtar på varenda ledig yta flera veckor innan jul? Vad finns då kvar till julafton? Hur toppar man och skapar ett crescendot av julmys och magi på det?

Prata med barnen om deras förväntningar, vad tycker de är viktigast med julen? Vad tänker de på när de tänker på julen? På så vis får du en fingervisning om vad som pågår i deras huvuden och kan anpassa och/eller parera förväntningar som kan vara svåra att infria.

SLÄKTENS FÖRVÄNTNINGAR

Ska ni fira jul med släkten? Prata ihop er i god tid, om inte av andra skäl så för barnens skull. Var ska ni vara? När äter ni? Vem ska vara tomte? Hur bygger ni upp förväntningarna kring tomtens entré utan att skrämma barnen? 

Låt tomen och julklappsutdelningen ske på tider som passar barnen. Förväntansfulla barn som måste vänta, vänta och vänta sig igenom en hel julaftonsdag och kväll kraschar lätt.  Låt släkten veta vad du tycker är en lämplig tid för mat och klappar med hänsyn till och av respekt för barnens behov och uthållighetsförmåga. Det vinner alla på. Försök i alla fall sälja in det på det viset. Och lycka till! 

BESVIKELSE är en del av julen

Jag tänker att besvikelse är en del av julen. Går den att acceptera redan på förhand är den också lättare att hantera om den uppstår. Fel julklappar, dålig stämning mellan släktingar, syskon eller föräldrar, någon dricker lite för mycket eller surar sig igenom hela dagen av okänd anledning. Julen är som livet i övrigt.  Så räkna med en nypa besvikelse och välkomna allt annat med öppen famn. 

Ibland får man det man önskar sig, ibland inte

Prata med barnen om att man ibland får det som man önskar sig, ibland inte. Att det är fint att få klappar men också fint att ge. Gör klappar tillsammans och lär ditt barn hur bra det känns att skapa något och att ge till andra. Rensa i garderoben och bland leksakerna och skänk till Stadsmissionen eller andra organisationer som samlar in julgåvor till barn och familjer som har det dåligt ställt. Låt barnen vara med i processen.

Ingen jul är den andra lik

Från och med i år har jag två julmotton. 1. Att ingen jul är den andra lik. Med nyfikna ögon undrar jag vad den här julen ska överraska mig med? 2. Tacksamhet. Åren går och varje jul jag får uppleva är en gåva. Kom det som komma skall. Snart är det ändå Midsommar!

Hur som helst önskar jag dig en riktigt GOD JUL!

MARIA-PIA GOTTBERG