finns det några trötta barn här?

Vad skulle hända om tomten, en vanlig onsdag i december ställde frågan: Finns det några trötta barn här? Jag gissar på både gäspningar och nickar till svar. Säkert hade någon också upproriskt ropat "Jag är inte trött!".

Trötthet ligger ofta bakom frustration och ledsenhet. Men det är inte alltid så lätt att förstå. Särskilt inte för barnen när de är så trötta att de flyter ut i en pöl på golvet och gråter. Eller skriker rätt ut. Speciellt när mamma eller pappa hämtar i förskolan och det ska handlas och man inte får varken godis, glass eller serietidningar. Trötthet och impulskontroll är svårt att förena. Ändå kräver vi det ofta av barnen.

Barn idag verkar vara väldigt trötta

Den senaste tiden har jag pratat om barns trötthet med både pedagoger och föräldrar. Efter det kan jag bara konstatera att barn idag verkar vara väldigt trötta. Och det krävs inte mycket research för att lista ut att det är vår livsstil som ligger bakom tröttheten.

Långa dagar, stressade vuxna, stora barngrupper och stökiga lektioner, många fritidsaktiviteter och så den ständiga underhållningen, bara några få klick på bort. Snabba kolhydrater och för lite sömn, bråttom, bråttom allt börjar om igen. Karusellen har snurrat rätt fort länge nu.

När min dotter hämtade sin dotter i förskolan för några veckor sedan kraschade den lilla med orden ”jag är så trött mamma.” Min dotter lovade att hon skulle få vara hemma dagen därpå och vila upp sig. Föräldrarna bestämde sig också för att ge henne ledigt varje fredag resten av terminen. 

Mitt barnbarn är två och ett halvt år och väldigt verbal. Inte minst när det gäller känslorna. Nu har hon ju i ärlighetens namn vuxit upp med känslodockan Friendy, så därför är det inte konstigt att hon har koll på det här med känslor. ”Man kan vara rädd, ledsen, arg och sur” berättar hon för mig. ”Men nu är jag glad och lugn” fortsätter hon. I nästa stund kan hon hänga i takkronan och tjuta av skratt. Typ.

Ta det på allvar

Är ditt barn ofta trött? Eller grinig, arg, ledsen, kanske rentav håglös ibland? Ta det på allvar.

Genom åren har jag besökt och samarbetat med ett stort antal förskolor och deras pedagoger och rektorer. Min upplevelse är att förskolan och skolan ofta är en rätt tuff miljö. Särskilt om dagarna är långa och familjelivet inte heller erbjuder tillräckligt med lugn och återhämtning. Inte konstigt om tröttheten har stegrats så här sent på året!

Tänk om december blir månaden då vi vilar, tänder ljus och dricker te eller något annat värmande medan vi spelar spel eller ser film tillsammans? Istället för att vara den där hektiska månaden med alla måsten. Så att barnen, när tomten kommer kan studsa upp och ropa ”Nej, här finns inga trötta barn!”.  Nu glömde jag visserligen bort att tomten inte brukar fråga efter trötta utan snälla barn. (Vilket är en rätt märklig fråga kan jag tycka...)

Men vem ska...

I mitt huvud poppar genast att-göra-listan upp: Men vem ska städa, fixa alla julklappar, handla och laga maten, julpynta och leta fram den förbaskade tomtedräkten?

En annan del av mig svarar lugnt: Beställ klapparna på nätet, maten likaså, gör köttbullarna i god tid, skippa sillinläggningarna som ändå inte äts upp och kan inte tomten ha faster Evas gamla persianpäls som du fick ärva? 

Självklart! Så får det bli. Redan ikväll ska jag titta på film och frossa i apelsiner tillsammans med mitt lilla barnbarn. Om hon vill. 

Har du sett att vi blivit med webbshop, klicka här!

MARIA-PIA GOTTBERG