Känslodockan Friendy – en nyckel till barns emotionella utveckling

Att bygga barns resiliens och relationskompetens är en viktig del av förskolans uppdrag. För att lyckas behöver vi arbeta på ett sätt som barn förstår och känner igen sig i. Här kan konkreta verktyg, som känslodockan Friendy, göra stor skillnad.
Friendy är mer än en ”bara” en docka. Hen blir en trygg samtalspartner för barnen. Med hjälp av dockan kan vi prata om känslor, konflikter och vänskap – på ett sätt som blir levande och begripligt.
Resiliens – förmågan att hantera motgångar och återhämta sig
Resiliens handlar om att kunna hantera motgångar och att återhämta sig. När barn får sätta ord på känslor, ökar deras förmåga att förstå och reglera det de känner. Friendy visar att det är okej att känna starka känslor – och att det finns sätt att ta hand om dem.
Med hjälp av Friendy kan vi normalisera känslor som ilska, sorg och rädsla och visar att det är okej att känna så – men också hur vi kan ta hand om känslan. Livet kommer till och från att väcka starka känslor i oss alla och det är därför nödvändigt att kunna hantera sina känslor. Risken är annars att vi drabbas av stressrelaterad ohälsa.
Relationskompetens växer när barn får möjlighet att öva
Barns relationskompetens växer när de får öva på att lyssna, samarbeta och lösa konflikter. Med Friendy som neutral samtalspartner kan barn lättare prata om vad som händer i en konflikt – och tillsammans hitta bättre sätt att agera nästa gång. Det är ofta lättare att ”lägga jobbiga händelser utanför sig själv”. I stället för att prata om sig själv tycker många barn om att använda sig av fiktiva karaktärer. De blommar ut och kan dela med sig av och ta emot tips på hur man kan agera i stället för det konfliktskapande beteendet.
Att använda konkreta verktyg som Friendy skapar en bro mellan det inre och det yttre, mellan känslan och handlingen, mellan individen och gruppen. Det stärker barnens sociala och emotionella färdigheter – grundläggande byggstenar för hälsa, välmående och livslångt lärande.
Har ni arbetat med känslodockor eller annat konkret material i er verksamhet? Dela gärna dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!