Konsten att välja och vraka

Kaffe

Idag kan vi verkligen välja och vraka. Utbudet av nöjen, underhållning, kultur, sport, föreläsningar och utbildningar är enormt. Tillgången i sig är stor, men även hur vi tar del av det. Vi kan gå fysiskt på teater eller  konserter, se live-sänd sport på TV, streama en serie, delta i en digital workshop och ta del av inspelade föreläsningar när det passar oss själva bäst. Det är bra. Och skapar ibland stress.

Mitt sätt att hantera alla möjligheter är att försöka ha koll på vad som är ”viktigt på riktigt”. Vilket inte är detsamma som att jag aldrig ”slösar tid” på en Netflixserie. För underhållning av det enklare slaget fyller också en funktion. Men jag sätter gränser. Eftersom det också är viktigt för mig att hinna och orka göra sånt som kräver lite mer av mig. Och som får mig att utvecklas på olika sätt. Som att träna, yoga, gå på teater, läsa skön- och facklitteratur, gå utbildningar och ta del av föreläsningar som bidrar till min personliga utveckling. Det tar förstås lite tid i anspråk men jag mår såå bra av att ha en balanserad mix av det som berikar mitt liv.

För att inte uppslukas av det enorma utbudet ställer jag mig frågan om det som lockar bidrar till livskvalitet eller om det kommer att kännas som ett slöseri av tid, pengar eller energi efteråt. Ungefär som när sötsugen sätter in och jag vill vräka i mig en påse godis fast att jag vet att jag kommer att må illa. Men ibland äter jag godis, och ibland ligger i soffan en hel kväll och kollar på en serie. Jag tror inte på 100%-ig disciplin, däremot tror jag på variation. Hur tänker du?

MARIA-PIA GOTTBERG