Stressfri och hälsofrämjande förskola – ny bok!

Bild på bok och författare

Nu har jag äntligen fått min nya bok i handen! Med den här boken ger jag en kunskapsöversikt över vad vi idag vet om barns psykiska hälsa i förskolan. Men också vad forskningen är överens om behöver göras. Föga oväntat är det känsloreglering och förmåga att sätta ord på känslor sm betonas som både viktigt och grundläggande.

Vad innehåller boken?

Med avstamp i både barnkonventionen och förskolans läroplan gör jag det tydligt varför, vad och hur vi kan främja hälsa i förskolan. Du som arbetar med barn behöver veta hur, inte bara varför. I boken finns därför ett helt kapitel med övningar och konkreta tips. Men också ett kapitel om det främjande förhållningssättet, ett om känslor och ett om stress i förskolan. Andra kapitel handlar om hjärnan ur ett socialt perspektiv och hur vi skapar goda vanor redan tidigt hos barn.

Verksamhetsnära eftersom pedagogernas röst är med

Boken är skriven i ett nära samarbete med två förskollärare, Sarah Redin och Anna Bergman som arbetar på förskolan Träflaskan i Sundborn. Även deras rektor Marit Ersson och hennes två rektorskollegor Maria Thunstedt och Erika Mill har bidragit till innehållet. Tillsammans utgör de Triadens rektorsområde. År 2016 bestämde de sig för att implementera Medkänslans pedagogik (titeln på min förra bok) i alla sina förskolor. Sedan dess har vi haft ett nära samarbete.

Jag har hållit föreläsningar för personal och vårdnadshavare, haft workshops och tvådagarsutbildningen Medkänslans pedagogik, som ca 80% av Triadens medarbetare har genomgått. Utöver det har rektorerna också gått utbildningen Känslosmart ledarskap och jag har spelat in några digitala föreläsningar så att ny personal och vikarier också kan ta del av metod och förhållningssätt. 

Har det gjort skillnad i barngrupperna?

Ja! Och det framgår tydligt i boken där Anna och Sarah delar med sig av sina framgångsfaktorer. Det handlar i stor utsträckning om precis det forskarna betonar – bekräfta och lära barn förstå, reglera och sätta ord på känslor. Men grejen är att det kan göras på olika sätt. Sarah och Anna arbetar utifrån det främjande förhållningssättet, själva kärnan i Medkänslans pedagogik. Självklart innehåller även den nya boken ett kapitel om förhållningssättet! 

Det mesta är lika applicerbart på dig som vuxen

Jag vill också betona att det mesta i boken även är applicerbart på dig som vuxen. Inte minst för att alla som är tillsammans med barn är förebilder, men också för att du behöver kunna reglera känslor och stress för din egen skull. För att du ska kunna leva ett hållbart och hälsosamt liv.

Jag både hoppas och tror att du ska uppskatta boken som du i nuläget billigast beställer direkt hos förlaget, klicka här!

Glada hälsningar, 

Maria-Pia

MARIA-PIA GOTTBERG