ALL INCLUSIVE

”Varför är du så sur? Nu har vi rest ända till Gran Canaria och du får dricka hur mycket läsk du vill och ändå tjurar du mest hela tiden. Pappa och jag vill ha trevligt på semestern!”

Skammen krymper kroppen på Liten som druckit alldeles för mycket läsk men ändå inte klarar av att vara glad. Varje dag är det fullt med skrattande barn i poolen men Liten är rädd och sitter hellre bakom solstolen. Varje kväll äter de på restaurang och liten har finkläder som kliar. Pappa pratar högt när han dricker öl. Mamma fnissar och har läppstift.

Lillebror är söt och glad, åker vagn och leker i sanden när de promenerar till stranden. Men Liten tycker det är långt att gå och tungt att bära hinken med alla spadar. I alla fall med glass i handen. Liten tappar glassen och gråter. Gråter hela vägen till stranden. Sanden är het och vågorna stora. Liten vill inte bada men pappa vill. Vattnet är kallt och Liten får en kallsup och skriker på hjälp. Mamma kommer springandes med lillebror på armen och med en rynka mellan ögonen. Hon är arg på pappa men han skrattar och kastar sig baklänges i vågorna. 

Liten får sitta i mammas knä när lillebror har somnat. Pappa kommer med en ny glass och det är en bra semester. Men sen måste de gå hela vägen tillbaka till hotellet. Liten orkar inte det. Asfalten är varm, det luktar avgaser och cigarettrök. Någon skriker från andra sidan gatan. Höga skratt från stora som sitter runt ett bord på trottoaren. Liten mår illa och måste sitta ned. Med armarna i kors. Vad gör man annars av armarna? Då orkar inte mamma mer. Liten tittar efter mamma som med snabba ben skjuter vagnen med lillebror uppför backen. Pappa står kvar. Ingen bra semester, tänker Liten på trottoaren.

EN ANNAN VERSION:

Det bästa med all inclusive är att det är fri tillgång på läsk, öl och snacks. Under semestern får man släppa lite på vardagsreglerna. De små måste få njuta av livets goda de också, ja inte lillebror för han är för liten förstås. Men Liten får dricka läsk hur mycket läsk som helst. Ändå blir det gnäll...

Gott med ett glas vin här i skuggan vid poolen. Kolla lite i mobilen. Maken är i poolen med lillebror och bakom solstolen leker Liten med paddan. Det är lugnt en stund, tid att njuta. Borde kanske inte kolla i mobilen nu när det för en gångs skull är lugnt? Men det blir också tråkigt när det är för lugnt. Sneglar på Liten som inte vill bada i poolen, sitter hellre ensam bakom stolen.

Kvällarna är bäst. Äta på restaurang, utan stress och trevlig musik. Barnen har sina finaste kläder. Det gör inget att de spiller, kläderna börjar ändå se lite för små ut, de är köpta i somras. Barn växer fort. Hemma är det snö och kallt. 

På stranden blev Liten rädd ute i vågorna. Dumt av Maken att tvinga Liten att bada. Men sen blev det trevligt. När Lillebror sov en stund var Liten lugn, nästan glad. Ända till promenaden tillbaka till hotellet. Så fort det blir lite jobbigt sätter Liten sig på tvären! Vad ska man göra med en Liten som inte kan vara glad? Här är vi lagt en massa pengar på att resa iväg och ha det mysigt tillsammans och så är Liten sur mest hela tiden…

REFLEKTION:

Ibland gör vi kanske saker "för barnen" och när de inte beter sig som vi hade hoppats så väcker det jobbiga reaktioner (känslor) i oss. När jag skrev den här texten så var det ett försök att förstå en och samma situation ur två perspektiv, det lilla barnets och förälderns. För mig är det nyttigt att göra så ibland för att inte fastna i min egen tolkning av "verkligheten" och tro att den är den enda. Ibland svider det till när jag gör det.

LÄSA MER PÅ TEMAT?

Det finns flera artiklar att läsa och är du särskilt  intresserad av att försöka förstå en situation ur ditt barns perspektiv (eller någon annans) så har jag skrivit om det i artikeln Tricket att lägga sig själv åt sidan, klicka på länken för att komma dit!

dela gärna om du tror att andra vill läsa!

MARIA-PIA GOTTBERG