Arg enligt Aristoteles


”Vem som helst kan bli arg, det är lätt, men att vara arg på rätt person vid rätt tillfälle, av rätt anledning och på rätt sätt - detta är inte i allas makt och är inte lätt.” /Aristoteles


Redan de gamla grekerna brottades med ilskan och tänkte kring vredens makt. Och kvar står vi, arma människor och stampar på samma fläck. Hur tusan gör man för att vara arg på rätt sätt?

Jag tror inte det finns ett ”rätt sätt” som passar alla människor i alla sammanhang. I sådana fall hade problemet varit löst för länge sen. Dessvärre verkar det som att ilskan, vreden och det arga kan manifestera sig på en massa olika sätt och sammanhang. Varje relation har kanske sina egna spelregler för hur det arga får finnas (om det får finnas!) och vad som krävs för att relationen inte ska ta skada? För det gör den tyvärr. Ofta på grund av våra tillkortakommanden när det gäller känslohantering, inte minst vreden.

Min man och jag reagerar exempelvis väldigt olika när vi blir arga. Åtminstone gjorde vi det under de första tio, femton åren av vår relation. Numera har vi närmat oss varandra och det är lättare att ha konflikter (vilket också har lett till att vi sällan har några konflikter). 

Om jag var mer explosiv och högljudd var han den som bet ihop och höll vreden inom sig. Tills han också exploderade. Om jag var den ettriga kulsprutan var han vulkanen som sällan fick utbrott men när det väl hände blev det en rejäl urladdning. Det säger sig självt att det blev påfrestande för oss båda innan vi sakta men säkert har närmat oss varandra och utvecklat ett mer hållbart och sunt sätt att få vara arga, på varandra eller på annat i livet.

Men om vi går tillbaka till Aristoteles så kan jag inte låta bli att undra hur mycket hans och andra ”vise mäns” (för det är mest män som definierat oss människor i offentligheten, historiskt sett) uttalanden har påverkat vårt sätt att se på känslorna och vår förmåga att handskas med dem? Vad hade hänt om Aristoteles istället hade sagt:

”Vem som helst kan bli arg, det är lätt och att vara arg på rätt person vid rätt tillfälle, av rätt anledning och på rätt sätt är något vi alla behöver få hjälp med att lära oss. Det har vi allt att vinna på.”

Jag är sannerligen ingen filosof men nog tycker jag att ett sådant uttalande hade skapat lite bättre förutsättningar för oss efterlevande! 

Vill du ha konkreta tips och lite mer kött på benen än vad Aristoteles lämnade efter sig så tipsar jag om  artikeln  ”Arga barn”, klicka här för att läsa! 

Med mycket humor och stort allvar, 

//Maria-Pia Gottberg 

dela gärna om du tror att andra vill läsa!

MARIA-PIA GOTTBERG