KÄNSLORNA SKRÄMMER SKITEN UR OSS
Citatet i bilden är hämtat från Hej Friendy, av Anna Eriksson Skarin från albumet En musikalisk känsloresa med Friendy och det sätter fingret på mycket av det som Friendy står för och handlar om. De flesta som har hört låten ett par gånger sjunger glatt med och jag har aldrig fått frågan ”Vad betyder egentligen det där med…?” Det betyder att texten funkar och budskapet når fram. Att jag har hört både femton socialarbetare i Sydafrika sjunga med (i den engelska versionen) och en halv fotbollsplan fylld av förskolebarn glatt sjunga och dansa till ”Hej Friendy” gör inte saken sämre.
Men vad betyder egentligen ”När Friendy tittar sig i spegeln är det dig som Friendy ser”?
Jo, här kommer ett av kärnbudskapen i Friendykonceptet fram. Nämligen att känslorna bor i oss alla och att det du ser hos Friendy, olika känslor, också finns i dig. Dockan manifesterar känslorna som bor inom dig. Och mig. Det är stort. I alla fall om man är tre år och jättearg för att pappa säger att man måste ha overallen på sig ute när det är minusgrader. Men också om man är 54 och hulkar sig igenom en sorglig film. Eller råkar sparka in tån i bordsbenet och svär så det osar.
För de flesta vuxna är det alldeles självklart att alla människor har alla slags känslor, liksom för de flesta barn. Ändå verkar känslorna skrämma skiten ur oss. Vi gör en massa (ibland konstiga) saker för att slippa kännas vid dem. Här kommer ett litet potpurri av känslosmiteri: Alkohol, droger, shopping, jobba överdrivet mycket, spel, sociala media, överdriven träning eller sexmissbruk och hör och häpnad, vi kan till och med smita undan känslor med hjälp av andra känslor! En snabblektion lär oss att exempelvis obearbetad sorg eller ledsenhet kan manifesteras som ilska eller rent av aggressivitet. Skam kan göra oss både rädda och tillbakadragna eller få oss att bli klassens clown genom att alltid vilja få andra att skratta.
Ja, känslorna är komplexa. Och livsviktiga för oss. De fungerar rent av som en kompass i våra liv, utan känslor skulle vi inte kunna fatta beslut. Än mindre älska eller orka stå i kö på ICA.
Misstänker du att du någon gång för ofta har smitit undan en jobbig känsla? Eller har du svårt att möta några av dina känslor? Du pallar inte med att vara ledsen så du ser en rolig film, du vill inte vara arg på barnen så du tar ett djupt andetag och föreslår att ni ska åka till Leos Lekland istället för att bråka? Okej, jag vet att det ibland är det enda rätt att göra, men om du ofta trycker undan det du känner så riskerar du att en dag explodera. Det kommer att göra ont. Och risken finns att dina närmaste drabbas på ett sätt som inte känns okej efteråt.
Så varför inte bekanta dig med känslorna, bjuda in dem och se om du vill bli vän med dem? Inte bara för din egen skull utan kanske också för dina barns, din partner, systers eller dina kollegors skull?
Den som lär sig möta sina känslor får också lättare att släppa taget om jobbiga eller svåra känslor. Det har jag och Anna Eriksson Skarin skrivit en hel bok om, ”Känslosmart – konsten att leva med sig själv och andra” (Norstedts, 2019) så en gissning är att temat återkommer även här i bloggen. Liksom i webbkursen Känslosmart för föräldrar, som du hittar här!
Det är inte alltid lätt att närma sig en jobbig känsla men det är värt besväret. Mitt eget liv har ett tydligt före och efter när det kommer till att möta och reglera känslor. Innan jag lärde mig göra det på ett tryggt sätt var livet ofta en kaotisk berg- och dalbana. Medan det för min medförfattare Anna, var mer som att ligga under blöt filt och försöka vara andra till lags. Oavsett hur ditt liv ser ut idag kan det knappast bli sämre av att du lär dig mer om hur din hjärna fungerar och hur du påverkar livet till det bättre med hjälp av ditt främsta styrsystem – känslorna!
Vill du läsa artikeln Låt känslorna flytta in i familjen, klicka här!