OM BARN OCH KÄNSLOR

Vad roligt att du har hittat vår artikelsida! Här delar vi med oss av tips,  erfarenheter och aktuell forskning. Antagligen kommer du både att känna igen dig och få nya infallsvinklar. Gemensamt för alla artiklar är syftet att göra det lättare för dig att vara den förälder du vill vara.

Dagens höga tempo har gett oss nya utmaningar i föräldraskapet. Stressen smittar av sig på våra barn och kryper nedåt i åldrarna. Det vill vi på Friendy & Co. motverka och förebygga. Vi finns här för att göra livet så bra som det bara går för barn och deras viktigaste vuxna!

Artiklarna baseras på neuroforskning, psykologi, beteendevetenskap, pedagogik och erfarenheten av att leva familjeliv,  relationen till våra barn och många roliga samarbeten med pedagoger, psykologer, föräldrar och barn. Välj och vraka bland artiklarna och får du inte nog finns också en blogg!

Låt känslorna flytta in

Säkert känner du igen det där med att vi utvecklas och kan gå stärkta ur motgång. Men när det kommer till våra barn verkar vi ha svårt att stå ut med tanken. Med den här artikelserien sätter vi fokus på barns känsloliv. Utgångspunkten är att alla barn ska veta att de har rätt till alla sina känslor. För det aldrig är fel på känslorna. Men barn behöver lära sig använda dem rätt. Men också att utveckla förmågan att sätt ord på och modet att uttrycka känslorna. Det gör ditt barn bättre rustad för...

Läs hela artikeln HÄR!

lägga sig själv åt sidan

När vi befinner oss i konflikt med någon annan person är det vanligen svårt att kliva utanför sig själv och se situationen ur den andres perspektiv. Det betyder inte att vi inte har empatisk förmåga, bara att den tillfälligt är satt ur spel. I konfliktsituationer befinner vi oss i hotsystemet vilket påverkar förmågan att kommunicera. Ofta till det sämre...

Läs hela artikeln HÄR!

inte överföra stress på barn

Vi är många som upplever oss leva i en stressad och pressad tid. Vi arbetar mycket och har ofta höga krav på oss själva. Det är lätt att dras med i karusellen när det gäller arbete, familj, vänner, träning, utseende, kläder, hälsa, hem, resor och aktiviteter. Kanske har du tänkt tanken att du vill hoppa av den här karusellen? Då är du inte ensam. Lika lite som du är ensam om att ändå ta dig till jobbet på måndag morgon med huvudvärk, mobilen i handen och fladdrande tankar. 

Läs hela artikeln HÄR!

NY WEBBKURS

KÄNSLOSMART FÖR FÖRÄLDRAR

För dig som vill skapa mer lugn och mindre stress i familjen!

Ledsen i ögat, ledsen i hjärtat

Vi vill ofta veta varför våra barn är ledsna och många av oss har svårt att stå ut med att barnen känner så. Ibland fokuserar vi kanske mer på orsaken till gråten snarare än att bekräfta känslan och finnas för dem. Eller så tror vi oss veta varför barnen är ledsna och utgår helt sonika från det vilket i värsta fall kan leda till att de känner sig överkörda. Ingen har sagt att det här med att möta andras känslor är lätt, men det finns vägar att gå som gör det bättre. Här ska det handla om att möta det som är ledset utan att behandla det som något som är trasigt och som måste fixas.
Läs hela artikeln HÄR!

SUR OCH SKÖNT UNDERBAR

Armarna i kors och trotsig blick. Vill inte, kan inte. Vägrar! 

Vi kan onekligen möta stort motstånd i en liten kropp. Men vad finns bakom det vi uppfattar som trots, motstånd och tjurighet? Här ska vi utforska tillståndet sur och hur vi kan möta den som är sur. Men först backar vi bandet för att definiera skillnaden mellan känslor och tillstånd. Jag brukar definiera känslor som information till mig själv, från mig själv, om mig själv. Men de är också information till andra.

Läs hela artiklen HÄR!

LEK ÄR LIV

Ju äldre jag blir, desto viktigare inser jag att leken är. Dels i mitt eget liv, dels hur vilken viktig roll leken och magin spelar i människans liv. Många tror kanske att lek är något som barn ägnar sig åt. Men då har man missat något. Vuxna har alltid lekt, i alla tider, men det har inte alltid kallats för lek. Idag kallas det för konst eller kultur. Men vad annat än lek är det vi bevittnar och tar del av när vi går på teater eller när vi ser en film? Och är det inte genom lekens och magins portar en konstnär behöver kliva för att skapa något på sin duk, eller musikern för att tonerna ska få ljud?

Läs hela artiklen HÄR!

Så möter du rädsla och oro

När den här artiklen skrivs rasar Coronaviruset i Sverige och i stora delar av världen. Nyheter och sociala media, på förskolor, skolor och arbetsplatser, middagar och pratstunder i parken, ja det finns snart inte en plats där människor inte pratar Corona!

Självklart snappar våra barn upp att något är på gång. De yngsta förstår förstås inte vad det rör sig om medan de lite äldre barnen kan bli väldigt oroliga eftersom de kanske hört att människor dör eller så har de sett...
Läs hela artikeln HÄR!

DET ÄR MODIGT ATT VARA RÄDD

Mörker, spindlar, ormar, höga höjder, stora folksamlingar, främlingar, flygresor, vassa knivar, myror och dunkla skuggor. Säkert har ditt barn någon gång känt rädsla. Jag brukar tänka att det krävs mod för att vara rädd, det är en energikrävande känsla som samtidigt inte har särskilt hög status, socialt sett. Men att möta rädsla är modigt.

Rädsla är något naturligt och en del av livet. Här får du tips för hur du hjälper barn att handskas med rädsla, oro och att stärka sitt mod.
Läs hela artikeln HÄR!

från självkritik till medkänsla

Forskning visar att samma områden i hjärnan som aktiveras vid hot och fara också aktiveras vid självkritik. Det innebär att vi blir stressade av våra självkritiska tankar. Därför kan det finnas anledning att se över sin inre dialog och, inte minst, att försöka hjälpa våra barn så att de inte blir mer självkritiska än nödvändigt.

Det som framför allt har hjälpt mig, och många andra, att få bukt med de självkritiska tankemönstren är självmedkänsla.
Läs hela artikeln HÄR!

NY WEBBKURS

KÄNSLOSMART FÖR FÖRÄLDRAR

För dig som vill skapa mer lugn och mindre stress i familjen!

Lämna och hämta = Kaos?

Har ditt barn nyligen börjat i förskolan eller återvänt efter ledigheten? Kanske förbereder ni er för starten lite längre fram?

Ofta fungerar det bra i början men sen är det inte ovanligt att det uppstår problem. Gråt när du ska lämna ditt barn på morgonen, protester, kaos eller total ignorering av dig när du kommer för att hämta. Här får du tips av två erfarna förskollärare om hur du skapar största möjliga trygghet för ditt barn vid lämningen och hämtningen.
Läs hela artikeln HÄR!